Το πόδι του αθλητή: Τι είναι και πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται 

 

Οι μύκητες στα πόδια συνήθως δημιουργούνται στις περιοχές όπου το περιβάλλον είναι υγρό όπως για παράδειγμα ανάμεσα στα δάκτυλα. Μερικά από τα συμπτώματα είναι η έντονη φαγούρα, ο ερεθισμός και οι φλυκταίνες. Η πιο συχνή μορφή μυκητίασης είναι το “πόδι του αθλητή” και οφείλεται σε κακές συνήθειες υγιεινής του ποδιού.

Αιτιολογία:

        Περπάτημα χωρίς παπούτσια σε κοινόχρηστους χώρους όπως πισίνα και αμμουδιά

        Το πόδι παραμένει για πολλή ώρα κλειστό σε αθλητικό ή μη, παπούτσι. Με αυτό τον τρόπο το πόδι δεν αναπνέει σωστά και ως αποτέλεσμα δημιουργείται ένα υγρό περιβάλλον, ιδανικό για την ανάπτυξη των μυκήτων.                                                  .

        Η δερματική πάθηση, το πόδι του αθλητή, παρουσιάζεται πιο συχνά το καλοκαίρι όταν γίνεται χρήση σανδάλων και σε συνδυασμό με την υψηλή θερμοκρασία το δέρμα χάνει τα φυσικά του προστατευτικά έλεα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σκασίματα.

        Η παραμέληση αλλαγής καλτσών καθημερινά ή μετά από έντονη αθλητική δραστηριότητα

Πόσο σοβαρό είναι;

 Αν ο ασθενής παραμελήσει την άμεση θεραπεία τότε ο μύκητας υπάρχει πιθανότητα να εξαπλωθεί στα νύχια με αποτέλεσμα να χοντρύνουν και να κιτρινίσουν. Τότε η θεραπεία θα είναι χρονοβόρα και δύσκολη. Μάλιστα πρέπει να δίνεται προσοχή καθώς εύκολα μπορεί να μεταδοθεί και σε άλλο σημείο του σώματος. Για παράδειγμα, ο ασθενής δεν πρέπει να σκουπίζεται με την ίδια πετσέτα σε όλο του το σώμα μετά το μπάνιο. Πρέπει να έχει μια ξεχωριστή για την περιοχή που υπάρχουν μύκητες.

Θεραπεία:

  1.    Στα φαρμακεία υπάρχουν τοπικά αμντιμυκητιακά φάρμακα τα οποία ο ασθενής μπορεί να δοκιμάσει κατόπιν συμβουλής ιατρού ή ποδολόγου.
  2. Τα πόδια να ξεπλένονται καθημερινά και αφού στεγνώσουν καλά (να μην υπάρχει υγρασία ανάμεσα στα δάκτυλα), να καθαρίζεται η επηρεασμένη περιοχή με καθαρό οινόπνευμα.
  3.  Αλλαγή καλτσών καθημερινά, και μετά από έντονη αθλητική δραστηριότητα.
  4.  Αφήνετε τα παπούτσια σας να αεριστούν είτε έξω στον ήλιο είτε στο σπίτι. Επίσης αν στα παπούτσια σας υπάρχουν ορθοτικά πέλματα αφαιρέστε τα και ανοίξτε καλά τα κορδόνια των παπουτσιών ούτως ώστε σίγουρα να αναπνέουν.
  5.  Αποφεύγετε τα στενά παπούτσια αφού αυτά ενθαρρύνουν την τριβή μεταξύ των δακτύλων.
  6. Να φοράτε ανοικτές παντόφλες όταν κάνετε μπάνιο σε κοινόχρηστα ντους αφού εκεί υπάρχουν περισσότερα μικρόβια.

Στην περίπτωση όπου η επιδερμίδα σας είναι ξηρή, χρειάζεται ενυδάτωση. Σε αυτή την περίπτωση γίνεται χρήση αντιμυκητιατικής κρέμας. Αντίθετα, αν το δέμα σας είναι υγρό τότε πρέπει να ξεπλένετε τα πόδια σας με σχετικά κρύο νερό (αφού το ζεστό δημιουργά φιλικές συνθήκες για τους μύκητες.) Ακολούθως, τα στεγνώνετε πολύ καλά με καθαρή πετσέτα και καθαρίζετε ελαφριά με καθαρό οινόπνευμα.

Σημαντικό είναι να ξεπλένετε καλά τα χέρια σας μετά τον καθαρισμό των ποδιών σας. Επίσης συνιστάται να μην σταματήσετε την θεραπεία μόλις παρατηρήσετε βελτίωση αλλά να την συνεχίσετε για ακόμη μερικές εβδομάδες αφού τα συμπτώματα ίσως ξαναεμφανιστούν.