Η πελματιαία απονευρωσίτιδα, προκαλείται από επαναλαμβανόμενο τραυματισμό, ο οποίος επηρεάζει την ισχυρή ομάδα του συνδετικού ιστού (πελματιαία απονεύρωση), η οποία ξεκινά από το οστό της φτέρνας και καταλήγει στην βάση των δακτύλων. Χαρακτηρίζεται από πολυάριθμους μικρο-τραυματισμούς, με αποτέλεσμα να προκαλεί οξύ πόνο στην πατούσα του ασθενή. Συνήθη συμπτώματα είναι ο πόνος μετά από ξεκούραση, μετά από ορθοστασία ή μετά από έντονη δραστηριότητα. 

Εάν η θεραπεία της παραμεληθεί, τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν από μήνες έως χρόνια.

Ε: Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι το ίδιο με την άκανθα πτέρνας;

Α: Παρόλο που οι δύο αυτές παθήσεις συσχετίζονται αφού η άκανθα πτέρνας μπορεί να προκαλέσει πελματιαία απονευρωσίτιδα, είναι δύο ξεχωριστά μυοσκελετικά προβλήματα.

Η άκανθα πτέρνας είναι η συσσώρευση ασβεστίου που οδηγεί στην δημιουργία οστικού συνδέσμου στο οστό της πτέρνας. Μερικές φορές η άκανθα πτέρνας είναι ασυμπτωματική αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που πιέζει την πελματιαία απονεύρωση και ο ασθενής έχει πόνο. Τότε, αφού γίνει διάγνωση μέσω ακτινολογικών εξετάσεων, ο ασθενής πρέπει να προβεί σε θεραπεία έτσι ώστε να μην υπάρξει περεταίρω ζημιά στην πελματιαία απονεύρωση.

Ε: Ποιοι λόγοι οδηγούν στην πελματιαία απονευρωσίτιδα;

Α: Αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν πελματιαία απονευρωσίτιδα μπορεί να είναι το περπάτημα χωρίς την χρήση υποδημάτων, η φύση της εργασίας του ατόμου να απαιτεί ορθοστασία, και η αύξηση βάρους η οποία μπορεί να αλλάξει τον τρόπο βαδίσματος του ατόμου.

Παρόλα αυτά μην ξοδεύεις πολύ χρόνο για το πώς ανέπτυξες την πελματιαία απονευρωσίτιδα, αλλά στο να διορθώσεις την υπόδησή σου με το να χρησιμοποιείς σωστά , ανατομικά παπούτσια.

Ε: Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία για την πελματιαία απονευρωσίτιδα;

Α: Υπάρχουν πολλά είδη θεραπειών για την πελματιαία απονευρωσίτιδα. Αρχικά η οποιαδήποτε θεραπεία πρέπει να μειώσει την φλεγμονή και τον πόνο στην περιοχή. Μια ολοκληρωμένη θεραπεία απαιτεί ξεκούραση της περιοχής, παγοθεραπεία, εντριβή με αντιφλεγμονώδη κρέμα,  φυσιοθεραπείες, χρήση σωστών υποδημάτων με χοντρή και μαλακή σόλα, κατασκευή ορθοτικών πελμάτων έτσι ώστε να γίνει αποφόρτιση της περιοχής. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθούν και νάρθηκες κατά την διάρκεια του ύπνου έτσι ώστε να βελτιωθεί η κινητικότητα της πελματιαίας απονεύρωσης.

Ε: Πόσο καιρό χρειάζεται για την θεραπεία;

Α: Η θεραπεία παίρνει περίπου 6 μήνες. Περισσότερο από το 95% των ασθενών βελτιώνεται με την πιο πάνω συντηρητική θεραπεία και έτσι αποφεύγει το χειρουργείο. Παρόλα αυτά τα ορθοτικά πέλματα συνιστάται να τα χρησιμοποιεί ο ασθενής και μετά την αποθεραπεία, με σκοπό να μην επανέλθει ο πόνος.

Ε: Μπορεί η πελματιαία απονευρωσίτιδα να επανέλθει;

Α: Ναι. Πάντοτε πρέπει μέσα από μία σχολαστική εξέταση να εντοπίζουμε και την αιτία που δημιούργησε την πελματιαία απονευρωσίτιδα έτσι ώστε να αποφευχθεί στο μέλλον να συμβεί ξανά. 

Ε: Μπορώ να φοράω ψηλά τακούνια εάν έχω πελματιαία απονευρωσίτιδα;

Α: Τεχνικά, ναι. Πολλές γυναίκες ασθενείς, νοιώθουν καλύτερα όταν φοράνε ψηλά παπούτσι αφού έτσι μειώνεται το «τράβηγμα» που δέχεται η πελματιαία απονεύρωση από τον Αχίλλειο τένοντα. Παρόλα αυτά, η καθημερινή χρήση των ψηλών παπουτσιών, μικραίνει και σφίγγει τον Αχίλλειο τένοντα επιδεινώνοντας έτσι τον πόνο. Κοπέλες που φοράνε καθημερινά ψηλά παπούτσια, καλό θα ήταν σταδιακά να μειώνουν το ύψος του τακουνιού μέχρις ότου να φοράνε χαμηλό παπούτσι. Τονίζεται ξανά ότι αυτή η αλλαγή πρέπει να γίνει σταδιακά, αφού αν γίνει απότομα ίσως δημιουργηθεί ζημιά στον Αχίλλειο τένοντα.

Ε: Μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα πελματιαίας απονευρωσίτιδας μετά από κάποιο τραυματισμό στο γόνατο ή στον αστράγαλο;

Α: Ναι. Οτιδήποτε μπορεί να αλλάξει τον τρόπο βαδίσματός σου μπορεί να οδηγήσει στην πελματιαία απονευρωσίτιδα.

 

Το πιο πάνω κείμενο επικεντρώνεται μόνο στην συντηρητική θεραπεία της πελματιαίας απονευρωσίτιδας.