Η μυκητίαση στα κάτω άκρα μπορεί να επηρεάσει μέσω του δέρματος (πόδι του αθλητή) και μέσω του ονυχά (ονυχομυκητίαση). Και στις δύο περιπτώσεις, ο ασθενής δεν πρέπει να το αμελήσει αφού μπορεί να ελλοχεύει περεταίρω κινδύνους. Η ονυχομυκητίαση επηρεάζει περίπου το 2%-8% του Δυτικού πληθυσμού και είναι υπεύθυνη για το 40-50% για την δυσμορφία των νυχιών.

Ονυχομυκητίαση

Η ονυχομηκύτιαση είναι η κατάσταση κατά την οποία οι μύκητες επηρεάζουν  την επιφάνεια του νυχιού ή το υπόστρωμα του νυχιού. Το μικρόβιο που προσβάλλει τον όνυχα μπορεί να χωριστεί σε τρεις κατηγορίες και ανάλογα με την κατηγορία δίνεται και η κατάλληλη θεραπεία:

Α) Μύκητες που προσβάλλουν τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια και οι οποίοι τρέφονται από τον ιστό των νυχιών (δερματόφυτα)

Β) Καντιντίαση των ονύχων

Γ) Μη-δερματόφυτα βακτήρια μούχλας.

 

Και οι τρεις κατηγορίες προκαλούν χρόνια και παρόμοια συμπτώματα και ως εκ τούτου πριν ξεκινήσει η θεραπεία, μέρος του όνυχα να πρέπει να σταλεί για ανάλυση σε μικροβιολογικό εργαστήρι.

 

Αιτία

Η ονυχομυκητίαση μπορεί να παρουσιαστεί μετά από κάποιο τραυματισμό. Το νύχι μετά από κάποιο κτύπημα, μπορεί να παρουσιάσει νέκρωση με αποτέλεσμα πολύ εύκολα να προσβληθεί από το μικρόβιο του μύκητα. Σε αυτή την περίπτωση οι ασθενείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την επούλωση του τραύματος και σε περίπτωση που παρατηρήσουν κάποια αλλοίωση στο νύχι τους όπως μεταβούν στον ποδίατρο (ποδολόγο).

Επίσης, η χρήση κοινών χώρων όπως κοινά μπάνια, πισίνες κλπ, τείνουν να έχουν αρκετά μικρόβια και ως αποτέλεσμα αρκετά άτομα να αναπτύσσουν κάποιο είδος μύκητα. Σε αυτή, τα άτομα που χρησιμοποιούν κοινούς χώρους συνιστάται να ξεπλένουν τα πόδια τους με αντισηπτικό σαπούνι καθημερινά. Ο σωστός καθαρισμός και η καλή υγιεινή καταπολεμούν το ευοίωνο περιβάλλον του μύκητα (το οποίο είναι η υγρασία) με αποτέλεσμα να αποτρέπουν την ανάπτυξή του.

 

Συμπτώματα

Όταν το νύχι προσβληθεί με το μικρόβιο του μύκητα, η επιφάνεια του νυχιού γίνεται παχιά και διαφανής με αποτέλεσμα το νύχι να σκληραίνει και ο ασθενής να νιώθει ενόχληση στο παπούτσι. Σε μερικές περιπτώσεις, ο μύκητας μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο δάκτυλο ή και ακόμη βακτηριακή λοίμωξη, για αυτό τον λόγω η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι σημαντική.

Θεραπεία

Η θεραπεία στην ονυχομυκητίαση απαιτεί αρκετό χρονικό διάστημα (από εβδομάδες μέχρι μήνες) και ο ασθενής πρέπει να είναι τυπικός με την θεραπεία. Αρχικά, υπάρχουν αρκετά τοπικά σκευάσματα τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει ο ασθενής πάντοτε με την καθοδήγηση του ειδικού. Επίσης, ο ασθενής μπορεί να ακολουθήσει συστηματική θεραπεία, δηλαδή θεραπεία με δισκία από το στόμα. Παρόλα αυτά, προτού προβεί σε αυτό το είδος θεραπείας, ο ασθενής πρέπει να συζητήσει την κατάσταση υγείας του με τον ιατρό του, να προβεί σε αναλύσεις για έλεγχο του ήπατος και μετά να ξεκινήσει την συγκεκριμένη θεραπεία.