Ο χιονίστρες είναι μικρά, κόκκινα φουσκώματα στην επιδερμίδα τα οποία προκαλούν έντονο πόνο και φαγούρα παράλληλα. Στην περιοχή που εμφανίζονται οι χιονίστρες μπορεί να παρουσιαστεί ξηρότητα, αφήνοντας ανοικτή την επιδερμίδα, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για μόλυνση. Οι χιονίστρες μπορεί να παρουσιαστούν στα δάκτυλα των ποδιών (ειδικότερα στα μικρά δάκτυλα), στα δάκτυλα των χεριών ακόμη και στο πρόσωπο (στην περιοχή της μύτης και των αυτιών). Επίσης μπορούν να εμφανιστούν σε περιοχές όπως το κότσι (παραμόρφωση 1ου δακτύλου).

Παράγοντες που οδηγούν στην δημιουργία χιονίστρων

Οι χιονίστρες δημιουργούνται όταν η ροή του αίματος στα μικρά αιμοφόρα αγγεία (περιοχή ποδιών ή χεριών) μειώνεται εξαιτίας του κρύου (χαμηλή θερμοκρασία) και απότομα αυξάνεται. Αυτή όμως η απότομη  διαφορά θερμοκρασίας (από το κρύο στην ζέστη και αντίστροφα) προκαλεί σύντομη συστολή και διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και ως εκ τούτου δημιουργείται υγρό (φούσκωμα) γύρω από την περιοχή των ιστών.

Άτομα με φτωχή κυκλοφορία έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν χιονίστρες. Μάλιστα, οι χιονίστρες συχνά εμφανίζονται σε άτομα που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους και σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες ή σε άτομα που δεν φοράνε κάλτσες κατά την διάρκεια του χειμώνα με αποτέλεσμα να μην κρατάνε την θερμοκρασία των ποδιών τους σε σταθερά επίπεδα.

Συμπτώματα

Τα κύρια συμπτώματα των χιονίστρων είναι το «κάψιμο» και η φαγούρα στα δάκτυλα των ποδιών ή των χεριών, τα οποία εκδηλώνονται πιο έντονα όταν η θερμοκρασία αυξάνεται. Επίσης, μπορεί να παρουσιαστεί κοκκίνισμα συνοδευμένο με φούσκωμα στην επηρεασμένη περιοχή και σε ακραίες περιπτώσεις ίσως δημιουργηθεί έλκος.

Τρόποι αντιμετώπισης

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι ο ασθενής να κρατάει τα πόδια και τα χέρια του ζεστά και σε σταθερή θερμοκρασία. Ο ασθενής πρέπει να φοράει ζεστές κάλτσες, κατά προτίμηση μακριές.Εάν έχουν δημιουργηθεί ήδη χιονίστρες τότε ο ασθενής πρέπει να αποφεύγει τον κνησμό στην περιοχή και να χρησιμοποιεί στην περιοχή αμαμηλίς ή καλαμίνα λοσιόν. Σε περίπτωση που έχει δημιουργηθεί έλκος στην περιοχή τότε ο ασθενής πρέπει να χρησιμοποιήσει αντισηπτικό επίθεμα και να αποταθεί στον προσωπικό του ποδολόγο. Άτομα με διαβήτη ή κακή κυκλοφορία πρέπει άμεσα να αποταθούν στον γιατρό ή ποδολόγο.