14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΒΗΤΗ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι τα πολύ υψηλά επίπεδα γλυκόζης είναι ο τρίτος υψηλότερος παράγοντας κινδύνου για πρόωρη θνησιμότητα μετά από την αρτηριακή πίεση και το κάπνισμα. Δυστυχώς πολλοί είναι οι φορείς, κυβερνήσεις ακόμη και επαγγελματίες υγείας που παραμένουν απληροφόρητοι για την ραγδαία εξέλιξη του Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ).

Οι στατιστικές μελέτες προειδοποιούν….

Πολλοί είναι αυτοί που παραμένουν χωρίς διάγνωση για το λόγο ότι λίγα είναι τα συμπτώματα που εκδηλώνονται τα πρώτα χρόνια του ΣΔ τύπου 2. Άτομα που ζουν με τον ΣΔ υπάρχουν σε όλες τις χώρες. Χωρίς όμως την αποτελεσματική πρόληψη  και τα διάφορα προγράμματα διαχείρισης, τα νούμερα θα αυξάνονται συνεχώς.

Στον πιο κάτω πίνακα αναγράφονται τα άτομα με Διαβήτη το 2015 και ο υπολογιζόμενος αριθμών ατόμων για το 2040:

Πίνακας 1:

 

Έτος 2015

Έτος 2040

Παγκόσμιος πληθυσμός

7.3 δισεκατομμύρια

9 δισεκατομμύρια

Ενήλικες (20-79 χρονών)

4.72 δισεκατομμύρια

6.16 δισεκατομμύρια

Παιδιά (0-14 χρονών)

1.92 δισεκατομμύρια

-

Άτομα με Διαβήτη (20- 79 χρόνων)

 

 

Παγκόσμια

8.8% του πληθυσμού

10.4% του πληθυσμού

Αριθμός ατόμων με Διαβήτη

415 εκατομμύρια

642 εκατομμύρια

Αριθμός θνησιμότητας ατόμων με διαβήτη

5 εκατομμύρια

-

 

Είναι αποδεδειγμένο ότι ΣΔ Τύπου 2 είναι πιο συχνός από ότι ο Τύπος 1ΣΔ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στις περισσότερες χώρες ο Τύπος 2 έχει αυξηθεί εξαιτίας των αλλαγών που παρουσιάζονται στη κουλτούρα και στην κοινωνία των ατόμων: αύξηση αστικοποίησης, μείωση της σωματικής δραστηριότητας, αύξηση κατανάλωσης ζάχαρης και διατροφή φτωχή σε φρούτα και λαχανικά.

Τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ)

Ο ΣΔ είναι μια ύπουλη χρόνια ασθένεια κατά την οποία λόγω της μη σωστής έκκρισης της ινσουλίνης τα επίπεδα γλυκόζης στο  αίμα αυξάνονται και ως εκ τούτου μπορεί να προκληθεί ζημιά στο νευρολογικό σύστημα του οργανισμού, αφού εξαιτίας της βλάβης που παθαίνουν οι νευρώνες, σημαντικά μηνύματα από και προς τον εγκέφαλο δεν λαμβάνονται. Οι πιο ευπαθείς νευρώνες είναι αυτοί των ποδιών, οδηγώντας τον ασθενή σε περιφερική  νευροπάθεια.

Επίσης τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης μπορεί να επηρεάσουν και το κυκλοφοριακό σύστημα αφού καταστρέφονται τα αιμοφόρα αγγεία στα κάτω άκρα με αποτέλεσμα η κυκλοφορία στην πάσχουσα περιοχή να είναι ανεπαρκή.

Αντίσταση στην Ινσουλίνη

Η αντίσταση στην ινσουλίνη υπάρχει όταν τα κύτταρα του μεγάλων οργάνων του σώματος όπως είναι το συκώτι γίνονται λιγότερο ευαίσθητα και ως αποτέλεσμα παρουσιάζουν αντίσταση στην ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι ορμόνη η οποία παράγεται στο πάγκρεας με σκοπό να διευκολύνει την απορρόφηση της γλυκόζης από τον οργανισμό. Σε αυτή την περίπτωση, η γλυκόζη δεν απορροφάται από τα κύτταρα και παραμένει στο αίμα, ενεργοποιώντας την απελευθέρωση όλο και περισσότερο της ινσουλίνης στον οργανισμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα κύτταρα που παράγουν την ινσουλίνη στο πάγκρεας να παθαίνουν βλάβη και ως εκ τούτου να μην υπάρχει στον οργανισμό η ανάλογη ποσότητα της ινσουλίνης, οδηγώντας στον Σακχαρώδη Διαβήτη, Τύπου 2. Προτού όμως ο ασθενής διαγνωστεί με ΣΔ, οι διάφορες αλλαγές που γίνονται στον οργανισμό οδηγούν στην αύξηση των τριγλυκεριδίων τα οποία χειροτερεύουν την ευαισθησία της ινσουλίνης.

Η παχυσαρκία ως υπεύθυνος παράγοντας…

Η παχυσαρκία συνδέεται άμεσα με την αντίσταση στην ινσουλίνη και το μεταβολικό σύνδρομο. Η παχυσαρκία συμβάλλει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης, την μείωση της καλής χοληστερόλης (HDL), στην υπεργλυκαιμία και στην αύξηση ρίσκου για καρδιαγγειακή νόσο. Σύμφωνα με την Διεθνή Ομάδα Εργασίας Παχυσαρκίας (IOTF)  αναφέρει ότι 1.7 δισεκατομμύρια άνθρωποι του παγκόσμιου πληθυσμού είναι ήδη σε ρίσκο για παχυσαρκίας και για ανάπτυξη ΣΔ Τύπου 2. 

Ο ποδολόγος (ποδίατρος) μπορεί να βοηθήσει…

Ο ρόλος του ποδολόγου (ποδίατρου) είναι καθοριστικός για την πρόληψη διαφόρων επιπλοκών του Διαβήτη στα κάτω άκρα.

Όταν ένα άτομο με Διαβήτη αναπτύξει νευροπάθεια ή μικροαγγειακά προβλήματα έχει  υψηλό ρίσκο να αναπτύξει έλκος στην περιοχή των κάτω άκρων.

Μέσα από την ανώδυνη εξέταση του ποδιάτρου, θα διαπιστωθεί αν ο ασθενής έχει χαμηλό ή υψηλό ρίσκο να αναπτύξει κάποιο έλκος. Επίσης θα δοθούν συμβουλές για καθημερινό έλεγχο και για σωστή επιλογή υποδημάτων.

Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές:

Καθημερινή φροντίδα

·         Ξεπλένετε τα πόδια σας καθημερινά σε χλιαρό νερό

·         Αποφεύγετε τα ποδόλουτρα με άλατα

·         Εφαρμόζετε ενυδατική κρέμα (όπως σας συνιστά ο ποδίατρός σας) γύρω από την πτέρνα ΑΛΛΑ ΟΧΙ μεταξύ των δακτύλων

Φροντίδα νυχιών

·         Διατηρείτε το μέγεθος των νυχιών σας όπως έχει καθοριστεί από τον ποδίατρό σας χρησιμοποιώντας λύμα μία φορά την εβδομάδα

·         Χρησιμοποιώντας λύμα καθαρίζετε ελαφρώς την σκληρή επιδερμίδα που έχει δημιουργηθεί στα διάφορα σημεία πιέσεως. Επίσης ΜΗΝ χρησιμοποιείτε πλαστικούς τσιρότους  για την εξαγωγή καλλών αφού αυτά περιέχουν ουσίες με οξύ

Συμβουλές για παπούτσια και κάλτσες

·         Ελέγχετε το εσωτερικό των παπουτσιών πριν την εφαρμογή τους αφού μπορεί να υπάρχουν μικρά αντικείμενα μέσα.

·         Αλλαγή καλτσών ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ. Οι κάλτσες πρέπει να είναι φτιαγμένες από μαλλί ή βαμβάκι και κατά προτίμηση χωρίς λάστιχο

·         Τα  παπούτσια πρέπει να είναι χαμηλά, πλατιά στο μπροστινό μέρος του μεταταρσίου και κατά προτίμηση φτιαγμένα από δέρμα. Παπούτσια με ράμματα ή τύπου Velcro κρατούν πιο σταθερό το πόδι

·         Τα παπούτσια πρέπει να έχουν χοντρή σόλα για να μην υπάρχει οποιαδήποτε τριβή της επιδερμίδας

 

Συμβουλές κατά την διάρκεια των διακοπών

·         Να έχετε κουτί Πρώτων Βοηθειών μαζί με αποστειρωμένες γάζες

·         Κατά την πτήση σας (αν ταξιδεύετε με αεροπλάνο) μην μένετε ακινητοποιημένοι. Κάντε τακτικές ασκήσεις στα πόδια σας.

·         Αποφεύγετε να παίρνετε καινούρια υποδήματα μαζί σας.

·         Αν χρειαστεί ζητήστε τοπική βοήθεια