Πελματιαία Απονευρωσίτιδα - Πελματιαία Απονευρωσίτιδα 

Ανατομία

Η πελματιαία απονεύρωση είναι ένας δυνατός ιστός ο οποίος βρίσκεται κάτω από το δέρμα του πέλματός μας και ενώνει την φτέρνα με το πρόσθιο μέρος του ποδιού (φάλαγγες). Στηρίζει την ποδική καμάρα και βασικός ρόλος είναι να απορροφά τους καθημερινούς κραδασμούς που δέχεται το πόδι. 

Φυσιολογία

Καθώς η φτέρνα του ποδιού ανασηκώνεται κατά την διάρκεια της βάδισης, η κλίση μεταξύ της φτέρνας και του μετατάρσιου μέρους (πρόσθιο μέρος του ποδιού) αυξάνεται.  Τότε, η πελματιαία απονεύρωση τεντώνεται για να σταθεροποιήσει τη δομή του ποδιού δίνοντας ισορροπία στο σώμα κατά την διάρκεια της βάδισης. Όσο περισσότερο λυγίζουν τα δάκτυλα, τόσο περισσότερο τεντωμένη είναι η πελματιαία απονεύρωση. 

Αιτιολογία

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα δημιουργείται από τον επαναλαμβανόμενο τραυματισμό στη δομή της απονεύρωσης οδηγώντας την σε παραμορφωτική δομή. Η πελματιαία απονεύρωση γίνεται πιο ευαίσθητη όταν ο ασθενής:

Α) έχει χαμηλή καμπύλη-τόξο

Β) είναι υπέρβαρος

Γ) στέκεται αρκετή ώρα λόγω της φύσης της εργασίας του

Δ) φορά παπούτσια που είναι φτωχά σε στήριξη της ποδικής καμάρας

Ε) έχει κοντό αχίλλειο τένοντα με αποτέλεσμα να μειώνεται η ευκαμψία του αστραγάλου

Ζ) ο αθλητής ξεκίνησε να προπονείται σε διαφορετική (πιο σκληρή) επιφάνεια.  

Παρουσίαση- Επιδημιολογία

Παρουσιάζεται σε άτομα οι οποίοι έχουν χαμηλή καμάρα. Ως αποτέλεσμα αυτού, η ποδική καμάρα δέχεται περισσότερη πίεση οδηγώντας την πελματιαία απονεύρωση να απορροφά περισσότερους κραδασμούς. Υπολογίζεται ότι 1 στους 10 ανθρώπους έχει περάσει από άκανθα πτέρνας σε κάποιο στάδιο στη ζωή του.

Ορισμός

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα αναφέρεται σε φλεγμονή της πελματιαίας απονεύρωσης αφού έχει υποστεί απότομο στρεσάρισμα. Επίσης, είναι ένας ευαίσθητος ιστός ο οποίος καλείται να απορροφά τους κραδασμούς που δέχεται το πέλμα. 

Συμπτώματα

  • Πόνος κατά τη διάρκεια βάδισης στην πελματιαία επιφάνεια του ποδιού κυρίως στην περιοχή της φτέρνας. Ο πόνος είναι επώδυνος κατά τα πρώτα βήματα μετά από ξεκούραση, για παράδειγμα κατά το πρωινό ξύπνημα.
  • Παρόλο που ο πόνος είναι στο μέρος του ποδιού, μερικές φορές ο ασθενής ίσως νιώσει πόνο σε ολόκληρο το πόδι μέχρι τα δάκτυλα.
  • Παροδικό μούδιασμα στην πατούσα του ποδιού.

Θεραπεία

  • Ασκήσεις, τεντώματα της πελματιαίας απονεύρωσης πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι το πρωί.
  • Παγοθεραπεία 3 φορές την ημέρα για 10 λεπτά.
  • Μασάζ στην περιοχή με αντιφλεγμονώδη κρέμα
  • Χρήση ορθωτικών παπουτσιών. 

Εάν η συντηρητική θεραπεία δεν επιφέρει κάποιο αποτέλεσμα - ανακούφιση στον ασθενή τότε:

  • Κατασκευάζονται ορθωτικοί πάτοι
  • Ο ασθενής προβαίνει σε ακτινογραφίες για την πλήρη εξέταση του ποδιού.
  • Ο ασθενής παραπέμπεται για φυσιοθεραπείες 

Το τελευταίο στάδιο της θεραπείας είναι η επέμβαση σε περιπτώσεις όπου η συντηρητική θεραπεία αποτύχει.