Η ποδιατρική είναι ένα ανεπτυγμένο επάγγελμα στη χώρα μας και απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου. Ασχολείται με τις διάφορες επιπλοκές ή δυσλειτουργίες που επηρεάζουν το κάτω μέρος του ποδιού όπως είναι οι δερματικές και ονυχικές αλλοιώσεις, πόνους στην περιοχή του αστραγάλου και στα γόνατα.         Επιπρόσθετα, διάφορες συστηματικές παθήσεις όπως ο διαβήτης , η ρευματοειδής αρθρίτιδα εκδηλώνουν επιπλοκές στο πόδι γι’ αυτό και οι ασθενείς  χρειάζεται να επισκέπτονται τον ποδίατρο για την επιμελή φροντίδα των ποδιών τους. Ο ποδίατρος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον παθολόγο, διαβητολόγο,  ρευματολόγο, φυσιοθεραπευτή ή ορθοπεδικό του ασθενή για την άμεση, ολοκληρωμένη και σωστή προσέγγιση του προβλήματος του ασθενή.

Ο ποδίατρος  μπορεί να επέμβει και να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε άτομα με:

1.    Δερματικές παθήσεις όπως μυκητιάσεις, μυρμηγκιές, κάλοι και σκληρότητες του δέρματος.

2.     Παθήσεις νυχιών για παράδειγμα ονυχικές μολύνσεις/ αλλοιώσεις, πάχυνση νυχιών

3.    Επιπλοκές στο διαβητικό πόδι (πρόληψη και αντιμετώπιση), στο ρευματικό πόδι

4.    Επιπλοκές νευρολογικής φύσεως στο πόδι

5.    Επιπλοκές του παιδικού ποδιού

6.    Εμβιομηχανική του ποδιού (πλατυποδία, ραιβοποδία, πτώση μετατάρσιων, μεταταρσάλγια, άκανθα πτέρνας)

7.    Αθλητικές κακώσεις όπως διάστρεμμα, τενοντίτιδες

8.    Ανισοσκέλια (λειτουργική/ ανατομική), σκολίωση

Κύριο μέλημα του ποδιάτρου είναι η προστασία, η πρόληψη και η σωστή διόρθωση του προβλήματος. Ένας ακόμη σημαντικός ρόλος του ποδιάτρου είναι η επαρκής ενημέρωση του ασθενή γύρω από την πάθησή του, αυτό γίνεται με την παροχή ενημερωτικού υλικού και συμβουλών από την πλευρά του ποδιάτρου.

Όπως προαναφέρθηκε, ο ποδίατρος  ασχολείται από τις πιο απλές θεραπείες όπως η αντιμετώπιση κάλων και η σκληρότητα του δέρματος μέχρι την κατασκευή ορθωτικών πελμάτων και τη στενή παρακολούθηση ασθενών με συστηματικές παθήσεις. Στην πρώτη συνεδρίαση ο ποδίατρος θα καταγράψει σχολαστικά το ιστορικό του ασθενή με την τυχόν φαρμακευτική θεραπεία που έχει. Ακολούθως, θα σημειωθούν τα τυχόν συμπτώματα ή και πόνος που έχει ο ασθενής για την ολοκλήρωση της διάγνωσης. Επίσης στον ασθενή ίσως ζητηθεί να του γίνουν κάποιες απλές αλλά απαραίτητες εξετάσεις κατά την διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης. Ακολούθως, ο ποδίατρος συζητά με τον ασθενή τη θεραπεία του προβλήματος.

Στην περίπτωση που θα κριθεί απαραίτητη η κατασκευή ορθωτικών πελμάτων τότε γίνεται η χρήση πελματογράφου. Το πελματογράφημα είναι μια διαγνωστική εξέταση κατά την οποία εξετάζουμε τα πέλματα του ανθρώπινου ποδιού τόσο στη στατική όσο και στη δυναμική φάση. Ο πελματογράφος αποτελείται από χιλιάδες αισθητήρες οι οποίοι καταγράφουν και αναλύουν τη βάδιση  σε δισδιάστατες και τρισδιάστατες γραφικές παραστάσεις. Έτσι, με την ανάλυση αυτή, τις διάφορες παρατηρήσεις του ποδιάτρου και τις ακτινογραφίες που ίσως τεθούν ως απαραίτητες στέλνονται στο εργαστήριο για την κατασκευή των ορθωτικών πελμάτων. Ο ασθενής θα πρέπει να επισκέπτεται τον ποδίατρο για επανεξέταση κάθε 6 μήνες. Το χρονικό διάστημα για επανεξέταση καθορίζεται από τον ποδίατρο και εξαρτάται από την σοβαρότητα της κατάστασης.

Επιπρόσθετη ομάδα ασθενών που εξετάζει ο ποδίατρος είναι τα άτομα που πάσχουν από κάποια συστηματική πάθηση όπως ο διαβήτης. Ο διαβήτης είναι μια μεταβολική ασθένεια και χαρακτηρίζεται από την απόλυτη ή μερικώς ανεπάρκεια της ινσουλίνης στον οργανισμό. Δύο από τις επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη είναι η διαβητική μικροαγγειοπάθεια και η διαβητική μακροαγγειοπάθεια. Στη διαβητική μακροαγγειοπάθεια υπάρχει η εμφάνιση των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, της περιφερειακής αγγειακής νόσου ή της στεφανιαίας νόσου. Στην μικροαγγειοπάθεια παρουσιάζεται η διαβητική νεφροπάθεια, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια  κατά την οποία επηρεάζεται η όραση του ασθενή, ή και διαβητική νευροπάθεια. Το τελευταίο είναι και η αιτία των διαφόρων ελκών στο διαβητικό πόδι. Τα μεγάλα ποσοστά γλυκόζης οδηγούν στη νέκρωση των μικροαγγειών και των νευρών στο κάτω άκρο του ποδιού με αποτέλεσμα το πάσχων άτομο να μην έχει αίσθηση πόνου στα πόδια του οδηγώντας στη δημιουργία ελκών. Έτσι, οι διαβητικοί ασθενείς  πρέπει να ελέγχονται τακτικά από τον ποδίατρο για την πρόληψη, επιμόρφωση  ή και θεραπεία τυχών πληγών στα πόδια τους.

 

Εν κατακλείδι, το έργο του ποδίατρου είναι πολυδιάστατο και αγγίζει κάθε άτομο ανεξαρτήτως ηλικίας ή φύλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ποδιατρική είναι κάτι το διαφορετικό και πιο εξειδικευμένο από ένα απλό μανικιούρ ή μια απλή περιποίηση ποδιών. Ο ποδίατρος προσφέρει θεραπεία η οποία είναι περισσότερο  ιατρικού περιεχομένου με στόχο την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων. 

YOUR HEALTH IS OUR PRIORITY

 

Footrelief Podiatry Centre

 
 

Το ποδιατρικό κέντρο Footrelief Podiatry Centre βρίσκεται στα Λατσιά και αναλαμβάνει περιστατικά όπως:

  • Ανάλυση Βάδισης με η χωρίς την κατασκευή ορθοτικών πάτων σε περιπτώσεις όπως: πρηνισμός, υπτιασμός, βλαισότητα πτέρνας και επώδυνη βάδιση
  • Θεραπείες για δερματολογικές παθήσεις όπως: πόδι του αθλητή, μυρμηγκιές, κάλοι, ξηροδερμία, έντονη εφίδρωση κλπ
  • Θεραπείες για ασθένειες ονυχών, όπως: νυχομυκητίαση, ονυχοκρύπτωση (είσφρηση ονυχά στο δέρμα), υπονύχιο αιμάτωμα
  • Αξιολόγηση Διαβητικού Ποδιού μέσω της νευρολογικής και αγγειολογικής εξέτασης των κάτω άκρων
Στόχος μας είναι η ενημέρωση του κοινού, η πρόληψη και η θεραπεία των διαφόρων επιπλοκών που μπορούν να προκύψουν στα κάτω άκρα